Vaihda vapaalle, Sherlock!

by 14 huhtikuuta 0 kommenttia


Kesäkuun 11. päivä, 1888.

Vanha kenraali Armstead on kuollut. Miekoilla käydyn kamppailun ääniä kuullut miespalvelija löysi kenun työhuoneestaan kaatuneena Waterloon taistelua kuvaavan figuarmeijan päältä. Mutta miksi brittiarmeijaa johtanutta voitokasta herttua Wellingtonia esittävä tinasotilas osoittaa väärään suuntaan? Miksi Armstead oli ryhtynyt kaksintaisteluun ranskalaisittain puhuneen vieraansa kanssa? Ja minne tämä toinen vanha ukko oli kadonnut lukitusta työhuoneesta verityön jälkeen, oliko hän loikannut takapihan korkean muurin yli? Liittyykö kenraalin työstämä taidevarkauksia käsittelevä kirja juttuun?







Julkaisija: Asmodée Editions
Julkaisuvuosi: 1981, 2014
Ikäsuositus: 12+
Kieli: englanti
Pelaajamäärä: 1+
Peliaika: 1-3 tuntia
Nämä ja monet muut kysymykset pyörivät eilen illalla minun ja Annikan mielessä ratkoessamme Tinasotilaan arvoitusta Sherlock Holmesin apuna. Eri johtolankoja tuli illan mittaan vastaan, mutta ne tuntuivat alusta alkaen vievän meidät sivuraiteille. Parhaalta vaikuttava Ranskaan suuntautuva tutkimussuunta pysyttelee meiltä piilossa, emmekä keksi mistä lähteä tietoa kaivelemaan. Huomenna etsimme käsiimme yksisilmäisen, yksikätisen ja yksijalkaisen merimiehen, jolla ei hänelläkään taida olla suoraa tekemistä murhan kanssa. Ehkä totuus lopulta nostaa päätään sen verran, että pääsemme jutussa eteenpäin.

Sherlock Holmes Consultive Detective on erittäin mielenkiintoinen peli. Peli se on tosin vain termin löyhimmässä merkityksessä, se on enemmän ratkaisua vaativa mysteeri. Pelilaatikosta löytyy lyhyen ohjekirjasen lisäksi 1880-luvun Lontoon kartta, Lontoon osoite- ja palveluhakemisto, kymmenen vihkoa joissa kussakin on yksi visainen mysteeri sekä yhtä monta London Times lehden numeroa. Kukin lehti pitää sisällään tiettyyn juttuun liittyviä vihjeitä.

Tekstiä vihkosissa ja lehdissä on todella paljon. Peli on englanninkielinen ja suomennoksesta on varmaankin turha haaveilla. Jos englanti on hyvin hallussa ja Arthur Conan Doylen rikostarinat ovat lähellä sydäntä, tästä ei peli parane.

Kukin mysteeri alkaa tarinan johdannon lukemisella. Siitä saa monia vihjeitä mistä aloittaa omat tutkimuksensa. Peli muistuttaa monille lapsuudesta tuttuja Valitse oma seikkailusi -kirjasia, jossa lukija sai valita tarinan suunnan lukemalla valintaansa vastaavan numeroidun tekstikappaleen. Sherlock Holmes pelissä valitaan mysteerivihosta esimerkiksi rikospaikan osoitetta vastaava tekstipätkä, siitä tutkimukset voivat sitten jatkua esimerkiksi kuolinsyyntutkijan toimistossa, Scotland Yardissa tai jonkun todistajan kotona. Tämä systeemi toimii yllättävän hyvin, kunhan joku pelaajista tekee muistiinpanoja saaduista vihjeistä. Peliä voi pelata yksin tai porukalla, ainoa rajoitus on oikeastaan pelin kesto. Pelaamani pari ensimmäistä mysteeriä kestivät kumpikin nelisen tuntia, tosin kaivoimme kaikki mahdolliset vihjeet ja sivujuonet esiin nautiskellen tarinan tarjoamista kaikista mahdollisuuksista.

Keissit tunkevat uniin

Sherlock Holmes Consultive Detective kaivautuu syvälle tajuntaan. Koiran iltalenkin aikana kehittelin pimeässä metsässä kenraalin murhalle mahdollista motiivia. Samoin jo iltapuulle mennyt vaimo pomppasi vielä pedistä ylös, vaelsi olohuoneeseen tutkimaan pöydälle levitettyä Lontoon karttaa ja mutisi unisesti "Meidän pitää aamulla käydä London Timesin toimituksessa ennen kuin lähden töihin".

Peli loppuu kun pelaajat tuntevat olemansa valmiita. Mysteerivihkosen lopussa on muutamia kysymyksiä, joihin vastattuaan voi todeta tyytyväisenä arvoituksen ratkaistuksi tai kirota huolimattomuuttaan. Pisteytysjärjestelmäkin on olemassa, mutta jokainen vierailtu paikka vähentää pisteitä. Pisteitään voi verrata Sherlockin tulokseen, mutta ystävän neuvo, älkää tehkö niin. Holmes on kuin lämpöhakuinen ohjus ja ratkaisee pelin mysteerit ennen kuin ehdit sanoa ”Baker Street 221B”. Ehkä nämä mysteerit sattuvat Sherlockin vapaapäivänä tai ovat hänelle liian helppoja. Joka tapauksessa ratkaisun lukeminen jutun päätteeksi on yleensä aikamoinen nöyryytys. Sitä alkaa epäillä onko laisinkaan niin älykäs kuin luuli.

Peli on parhaimmillaan hitaasti nautittuna, kaikki paikat tonkien. Palkintona on syyllisen selvittämisestä tuleva mahtava onnistumisen tunne. En tiedä toista peliä, joka loisi näin kutkuttavan aivopähkinän purtavaksi. Yksin pelattuna se on mainio peli, mutta esimerkiksi puolison kanssa pelatessaan voi teorioitaan heitellä paremmin ilmaan toisen pohdittavaksi. Kaksi päätä toimii yleensä paremmin kuin yksi.

Sherlock Holmes Consultive Detectiveä
voi kysellä alan erikoisliikkeistä: Lautapelit.fi, Fantasiapelit ja Retromagia. Pelin hinta on noin 40 euroa. Kymmenestä mysteeristä riittää iloa 30-40 tunnin pelaamiseen. Sen jälkeen sen voi antaa kaverille ratkaistavaksi. Lisämysteereitä peliin on tulossa vuoden 2016 aikana.



Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.